Pâine și vin

Pornind de la tema “În jurul Pâinii”, am considerat că cea mai bună abordare ar fi una directă, explicabilă prin ea însăși, cea de-a ilustra printr-un obiect de design, adică printr-un obiect care să-și aibă o funcție regăsită în forma lui definitorie, un subiect biblic construit exact pe-acest concept, cel al ritualului împărtășaniei, petrecut pentru prima oară în cadrul Cinei cea de Taină. Toate elementele constitutive ale acestui corp de iluminat, sunt construite având în spate o simbolistica bine definită. Așadar, avem la baza o structura circulară, sub formă unui dodecagon de lemn, pe care sunt fixate cele douăsprezece lampioane care ascund cele douăsprezece surse de iluminare. Fiecare din acestea iluminează câte un soclu acoperit cu foița de cupru, în care se află câte o bucată din pâinea aflată pe suportul suspendat în centrul corpului de iluminat. În mijlocul lui se află și sticla de vin roșu, fără de care ritualul nu ar fi complet.Fiecare din cele 12 lampioane este creat prin lipirea a 4 elemente de lemn și strunjirea lor ulterioară. În acest fel am reușit să obțin printr-o geometrie simplă, simbolul arhaic al crucii, printr-o secțiune a acestui corp definită printr-un pătrat inclus într-un cerc. Foița de cupru și ea este aleasă special, cuprul fiind singurul metal roșu.


Design: Octavian Bâlea, designer de produs, 1984. S-a născut la Bucureștiul și și-a făcut studiile la Școla de Arte nr. 3, iar în anul 1999 a intrat în clasa de design de produs a Irinei Crivăț, liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” din București. În 2003 și-a continuat drumul intrând în clasa de design de produs a Universității Naționale de Arte din același București, de unde, în anul 2005 s-a transferat, prin concurs la Universitatea “Bauhaus”, din Weimar, unde a terminat 3 ani mai târziu.

Acest website a fost actualizat cu susținerea USAID, Suedia și UK aid. Conținutul publicat este responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia USAID, a Guvernelor S.U.A., Suediei sau al Marii Britanii.